Skægkræ – et begreb mange danske husejere er blevet gjort opmærksom på den seneste tid. Insektet som også kaldes skægget sølvkræ, har for få år siden fundet sin vej til Danmark, og indtaget landet med storm. Insektet ligner på flere måder det velkendte insekt, sølvfisk, hvilket også får mange til at tro at de har sølvfisk. Ikke alle ved at de to insekter faktisk er meget nemme at skelne fra hinanden – sølvfisk lever som udgangspunkt kun i fugtige områder og kravler kun horisontalt. Derfor kan man i de fleste tilfælde udelukke sølvfisk, hvis man ser det lignende insekt kravle opad eller generelt bare befinde sig i ikke-fugtige omgivelser.

Det med skægget

Ja og så har skægkræ selvfølgelig en skæglignende behåring på forenden, men det kræver nok en lup at få øje på. Derudover er skægkræ en anelse mørkere i farven end tvillingen sølvfisk og har også en længere hale – i midten. Udover dette så ligner de to insekter hinanden virkelig meget. Hvis man virkelig er i tvivl, kan man prøve at tage nogle billeder af insektet når det kommer frem og derefter indsende det til en skadedyrs virksomhed som kan artsbestemme insektet ud fra billedet. Skægkræ bliver typisk 3 til 5 år men i nogle tilfælde har man set dem blive helt op til 9 år. Skægkræene lægger typisk 10 æg. Æggene er ovale og cremede i farven. Æggene som lægges i skjul og i sprækker klækker ud efter to måneder, og så fortsætter showet ellers derfra. Skægkræ udgør i sig selv ikke en fare for os eller vores ejendomme. I nogle tilfælde har man set dem æde af tekstiler og tøj, men ellers er både skægget sølvkræ og sølvfisk ikke noget at være bange for.

Skægkræ er besværlige

Lad det dog være sagt med det samme, at situationen er en anelse mere besværlig i tilfælde af skægkræ. Skægget sølvkræ er ligesom mange andre insekter hurtige til at danne resistens overfor gift og sprøjtemidler – især dem som man kan få i håndkøb. Det kan næsten klassificeres som penge ud af vinduet at forsøge at skille sig af med skægkræ uden professionel assistance. Det kræver nemlig at man udover at dræbe de synlige insekter – som er hvad du i bedste tilfælde opnår med håndkøbsmidler – også kommer ind og påvirker insektets livscyklus hvilket er den eneste måde man kommer helt af med dem på. Ved at bryde deres cyklus stopper man formeringen hvilket håndkøbsmidler ikke gør. På denne måde kan nyudklækkede æg og larver aldrig udvikle sig til næste stadie i deres cyklus.

Husk derfor på dette næste gang du vil lege kong gulerod og begive dig ud på et ghostbuster-eventyr i stræben efter at komme af med skadedyr som sølvfisk, skægkræ eller sågar kakerlakker og klannere. Den eneste måde du kommer ud af situationen uden spildte kroner og timer er ved at søge professionel hjælp fra et skadedyrsfirma.

Disclaimer

Related Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *