Overvejet et solcelleanlæg?

Har du gået og overvejet, hvorvidt et solcelleanlæg er noget for dig? Og synes du at en årlig besparelse på flere tusinde kroner, mindre CO2-udslip og en øget boligværdi lyder godt? Så er ideen om solceller på taget måske ikke så dum.

Sidste år steg antallet af solcelleanlæg i private boliger fra knap fire tusinde til hele 20.600 anlæg. Det er især de etablerede boligejere mellem 40 og 69 år, der investerer i solcelleanlæg – men også unge boligejere er interesseret i denne miljøvenlig energi.

Hvad er et solcelleanlæg?

Et solcelleanlæg er en investering i grøn energi, der samtidig kan spare dig for rigtigt mange penge på dine elregninger. I Danmark skinner solen i gennemsnit 1800 timer om året – og med solceller kan du udnytte solens stråler på en effektiv og miljøvenlig måde. Solcellerne kan nemlig omdanne solens lysenergi til elektricitet, som du således kan benytte i din husstand. Nu sidder du sikkert og tænker, at et solcelleanlæg ikke er nær så effektivt i Danmark som andre steder, men et solcelleanlæg producerer faktisk strøm hele året – også om vinteren.

Energimængden fra solen er naturligvis størst om sommeren, men der kommer mere end rigeligt til, at solcelleanlægget også kan producere strøm om vinteren. Solceller er miljøvenlig energi hele året.

En ekstra gulerod til dig som boligejer er, at prisen på solcelleanlæg er faldet rigtigt meget gennem de sidste 20-30 år. Omvendt er efterspørgslen steget markant (som også indikeres ved de mange salg af private solcelleanlæg i 2012). Denne stigende efterspørgsel har også medført, at producenterne af solceller har fået et incitament til at udvikle bedre og mere effektive anlæg.

Strøm fra solen?

Ja, du har skam ikke læst forkert – selvom det lyder som hokus pokus. Solcellerne kan omdanne solens stråler til elektricitet, som du således frit kan forbruge i din bolig.

De solceller der bliver forhandlet i Danmark, er (typisk) enten mono- eller polykrystallinske solceller. De er begge lavet af grundstoffet silicium, og så producerer de begge jævnstrøm ud fra solens stråler. Når solen skinner ned på solpanelerne, så bliver elektronerne (i solcellerne) sparket løs fra deres faste position – og det skaber i sidste ende en spændingsforskel, der får solcellen til at producere strøm.

Solcellerne producerer, som nævnt tidligere, jævnstrøm. Denne type strøm kan du ikke forbruge i din bolig, så alle solcelleanlæg har tilkoblet en såkaldt inverter, der omdanner jævnstrømmen til vekselstrøm.

Levetiden

Et solcelleanlæg er netop en god investering, fordi de nye og moderne anlæg har en lang levetid. De fleste nye solpaneler er designet til at holde i mere end 30 år – og da tilbagebetalingstiden typisk er 5-10 år, så er der gode udsigter til overskud på elregningerne. Solcellernes effektivitet vil uundgåeligt falde lidt med tiden, men mange installatører giver en form for garanti på deres solpaneler.

Inverteren har ofte en kortere levetid (typisk 10-15 år). Du kan derfor godt regne med, at der går to invertere til på solcelleanlæggets samlede levetid. Det forventes dog, heldigvis, at prisen på invertere også fortsat falder. Således kan du altså købe en inverter billigt på sigt.

Varmepumpe eller jordvarme som alternativ

Andre meget effektive former som kan genere grøn energi er varmepumper og jordvarme. Begge typer er blevet enormt populære efter at især gaspriserne er eksploderet som følge af krigen i Ukraine.

Du kan vælge mellem en luft til vand varmepumpe eller en luft til luft varmepumpe. Ønsker du brugsvandet, herunder radiatorerne skal opvarmes, bør du vælge en luft til vand varmepumpe. Du kan enten købe eller lease en luft til vand varmepumpe på abonnement, læs mere.

Et jordvarmeanlæg er en rigtig kilde til grøn energi, da den udnytter jordens varme ved hjælp af jordslanger. Prisen på jordvarme starter ved cirka 115.000 kr., se her, men de kan også hurtigt være tjent ind igen.

Disclaimer

Related Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *